Consells

Alimentació Infantil

Font: Maria José Ortiz. Nutribalanç // 30.01.2019

Des de fa un temps podem veure per les xarxes socials la gran tasca de sinAzucar.org, un projecte que pretén visualitzar el sucre lliure que hi ha en molts aliments que consumim de forma habitual. Gràcies a aquest gran treball molts dietistes nutricionistes ens ajudem de les seves fotografies per mostrar als nostres pacients el que realment amaguen aquests atractius productes amb etiquetes de colors dins dels seus embolcalls.

Doncs bé, avui em toca a mi aportar el meu petit granet de sorra en això. Com alguns sabeu sóc una apassionada de la nutrició infantil i a més a més mare de Valentina i Bruno, dos petits que absorbeixen tot el meu temps i als que intento donar-los el millor. I per ensenyar-vos una mica com triar alguns aliments he escollit algunes imatges de productes infantils per veure el seu costat més "amarg-dolç".

Cap nadó hauria de prendre productes processat i per descomptat res de sucre afegit, però ni per a nadons ni per a infants en general. Que no ens expliquin pel·lícules, el nostre cervell no necessita aquest tipus de sucre per funcionar, ni tampoc val allò de: ¨ És que és un nen i gasta molt! ¨, pot obtenir l´energia d´aliments saludables, i per què no ?! També rics i apetitosos.

Com podeu veure he fet una selecció de fotografies d´alguns aliments infantils de sinAzucar.org, que es venen al supermercat i que els pares es porten pensant que són la mar de saludables. Iogurts com el meu primer danone, Nestlé nadó amb sucre o petit suís mai seran una bona opció. En el seu lloc podem triar un iogurt natural de tota la vida, ja sigui de vaca o cabra que també és saludable.

Una altra opció típica és el meu primer Colacao o Colacao en general, però per què té un nen de prendre Colacao? Si no ho ha provat no sap el gust del cacau de manera que la llet natural li semblarà una bona opció, si ja ho ha provat i no hi ha retorn, podem oferir-li cacau sense sucre, i per donar-li un punt de dolçor es podria afegir plàtan o dàtil.

Galetes com Almirón, Dinosaures o galeta Maria; sense comentaris, les millors galetes ja sabeu quines són, CAP, i si voleu galetes podem preparar-les amb flocs de civada i fruita natural.

Nocilla, Nutella o similar més aviat seria com prendre directament sucre del pot, què tal si vam preparar una nocilla casolana? Begudes infantils de iogurt, de cacau, de suc amb llet, fins i tot, champin ?? ´Estem bojos o què ?! Es poden substituir per altres opcions més saludables com serien iogurt batut amb fruites, llet amb cacau sense sucre, batut de llet vegetal i fruites.

Farinetes de cereals preparades, jo no he utilitzat cereals d´aquest tipus per al meu nadó, i si desitges donar-los cereals una bona opció és la civada en flocs, o també es pot moldre la civada i fer les farinetes casolanes.I el que ja és brioixeria marrana, parlant aviat i malament, com per exemple Bollicao, Pantera Rosa, Donuts etc ... anem això sense comentaris, mai, repeteixo, mai hauria de ser un esmorzar o berenar per a un nen.

La nostra metodologia familiar és, i serà, no oferir no negar, a casa no hi haurà galetes, ni sucres afegits en general, això no treu que algun dia d´aquí a uns anys, si li donen en algun compleix o en alguna reunió familiar una mica d´aquest tipus, no l´hi negarem sempre que sigui de manera puntual.

Ah! I recordeu, els nens no coneixen el sabor del sucre, pel que estan preparats per al gust natural de l´aliment !!

Font: En familia AEP // 23.10.2018

L´aigua és la millor beguda natural a totes les edats de la vida.

L´aigua és un aliment bàsic i essencial, encara que no aporti energia ni vitamines. És necessària per si mateixa.

A la infància, l´edat adulta i la vellesa. Es pot prendre aigua amb els àpats i fora d´elles. A l´esbarjo. Quan fa calor o es practiquen esports. És important quan es té febra o s´està refredat o malalt. O simplement quan es té set, per refrescar-se.

¿Els nadons necessiten prendre aigua?
Durant el període en que s´alimenten només amb llet no cal. La llet materna conté aigua suficient. Les llets per a lactants -si estan ben preparades- també, encara que si el clima és calorós, pot ser interessant oferir una mica més d´aigua

Quan el nadó comença a prendre altres aliments se li ha d´oferir una mica d´aigua de tant en tant. Millor amb gotet que amb biberó.

 

Altres begudes


Sucs naturals

Són el resultat d´esprémer o liquar fruites o verdures i aporten gairebé tots els seus nutrients i vitamines, excepte la fibra.

Pot ser casolà o industrial (s´anomena suc 100% natural).

És una bona opció per a beure, però millor en petita quantitat, ja que és preferible consumir la fruita amb tota la seva polpa i la pell, sempre que es pugui.

 

Refrescs

Es componen d´aigua i saboritzants. Poden tenir o no sucres. Alguns tenen gas.

No són recomanables en l´alimentació. Especialment els ensucrats.

 

Sucs envasats
Fabricats a base d´aigua i concentrat de fruites. Estan de moda. Moltes famílies creuen que són bons per a l´alimentació dels seus fills. No obstant això, han de saber que:

  • Contenen molta quantitat de sucres, inclosos els que declaren no tenir sucres afegits. Això fa que augmenti el risc de desenvolupar càries dental i també contribueixen a guanyar pes en excés.
  • No substitueixen la fruita tot i que es facin amb suc: falten la majoria de les vitamines i la fibra.
  • Després de prendre un suc, puja el sucre en la sang i per tant disminueix la gana. Això augmenta el risc que els nens mengin menys d´altres aliments que són més necessaris per al seu creixement.
  • A molts nens els produeixen molèsties abdominals i diarrea, a causa d´alguns dels sucres o edulcorants que contenen (el sorbitol sobretot).
  • El seu consum diari sembla estar associat a l´augment de risc de desenvolupar diabetis tipus 2 al cap dels anys.
  • Encara que alguns contenen llet, és molt poca quantitat (10%). Els pares han de saber que el petit benefici d´aquests 33 ml de llet de l´envàs de 300 no compensa la gran quantitat de sucres que porten.
  • És preferible que el nen prengui fruita fresca, rentada o pelada. La fruita té vitamines i fibra que resulten molt saludables.

O sigui, que per a beure, l´aigua és el millor!

Més informació

https://enfamilia.aeped.es/vida-sana/bebidas-sanas-para-ninos

25.07.2018

Vols que el teu xiquet coma ric i sa?

Què tal si prepares este saborós puré de creïlla, carabasseta i pera.

Estarà llest en 30 minuts.

PREPARACIÓ

Temps de preparació: 35 min INGREDIENTS

1 Creïlla

1/2 Carabasseta

1 Pera

1/2 quilogram Pollastre (pit)

1 tassa Caldo De Verdures UTENSILIS

Batedora

Casset

Cullerot

Ganivet

Olla

Taula De Picar

PASSOS

1. Pela la creïlla i talla-la en trossos.

2. Igualment, curta en trossos la carabasseta i la pera.

3. Després, posa els trossets en un casset i fes-los bullir amb el caldo de verdures.

4. Quan notes que els ingredients estan cuits, deixa que reposen 10 minuts.

5. Després, incorpora el pit de pollastre, que prèviament ha sigut picada en dau, i cuina tres minuts més.

6. Ara, posa tots els ingredients en el got de la batedora amb un poc del caldo de la cocció i tritura el preparat fins que obtingues un puré.

7. Finalment, abans de servir agrega un poquet oli d´oliva. Remou bé i llest.

Avís Legal

 

Desenvolupament Web:

Ilustracions: TICA GODOY